SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

EDEB BAHSİ

<< 5203 >>

NUMARALI HADİS-İ ŞERİF:

 

حَدَّثَنَا ابْنُ الْمُثَنَّى حَدَّثَنَا خَالِدٌ يَعْنِي ابْنَ الْحَارِثِ حَدَّثَنَا حُمَيْدٌ قَالَ قَالَ أَنَسٌ انْتَهَى إِلَيْنَا رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَأَنَا غُلَامٌ فِي الْغِلْمَانِ فَسَلَّمَ عَلَيْنَا ثُمَّ أَخَذَ بِيَدِي فَأَرْسَلَنِي بِرِسَالَةٍ وَقَعَدَ فِي ظِلِّ جِدَارٍ أَوْ قَالَ إِلَى جِدَارٍ حَتَّى رَجَعْتُ إِلَيْهِ

 

Humeyd'den (rivayet edildiğine göre) Hz. Enes şöyle buyurmuştur:

 

"(Birgün) Rasûlullah (s.a.v.) yanımıza geldi. Ben (o gün) çocuklar arasında (oynayan) bir çocuktum. Bize selâm verdi, sonra elimi tuttu, benimle bir haber gönderdi. Ben kendisine dönünceye kadar duvarın gölgesinde oturdu.

 

(Ravi Humeyd bu son cümleyi rivayet ederken şüphelendi de şöyle dedi): Yahutta (Hz. Enes) şöyle demişti: (Ben kendisine dönünceye kadar) duvarın yanında (oturdu).

 

 

İzah:

Hz Nebiin çocuklara selâm vermesi onun  yüksek  ahlakına,  çocuklara  sevgisine,  özellikle mütev azil iği ne, bir de çocuklara selam vermenin müstehablığına delâlet eder. Aslında çocuklara selâm vermekte, onlara İslam adabını Öğretmek ve onları İslam âdabına göre eğitmek gibi yararlar vardır.

 

Bu mevzuda İbn Battal şöyle demiştir:

 

"Çocuklara selâm vermekte onları İslâm ahlakına göre eğitmek, onla­rı böbürlenme ve gururlanma gibi süfli duygulardan arındırıp alçak gönül­lülük, yumuşaklık gibi ulvi duygu ve hasletlerle bezeme ve bu istikamete yönlendirme gibi yararlar vardır."

 

Mevzumuzu teşkil eden bu iki hadis çocuklara ve tevazu göstererek ol­sun olmasın herkese selâm vermenin müstehap olduğuna delildir. Bu hu­susta bütün ulemâ müttefiktir.

 

İçlerinde çocuklar bulunan cemaatten bir çocuk selâm alsa diğerlerin­den borç sakıt olur mu, olmaz mı? meselesinde Şafiılerden iki kavil riva­yet olunmuştur. Esah kavle göre sakıt olur. Cumhura göre bir çocuk bir adama selâm verse alması lazım gelir.

 

Bu mevzuda Hanefilerin görüşü de şöyledir:

 

"Eğer aklı eren bir çocuk, selamı alırsa diğerlerinden selâm alma göre­vi düşmüş olur. Çünkü akıllı bir çocuk az da olsa farzı ikame eden kim­selerdendir. Çünkü onun kestiği hayvanın eti yenir. Bazıları çocuğun se­lam almasıyla - selam alınmış olmaz- dediler"